Ibland kan man uppleva ett ens luftpump låter ovanligt mycket mer än vad den brukar göra.


Placering

Det första som alltid är värt att se över är att den luftpumpen inte står emot något, så som akvariet, väggen eller annat. Det kan leda till att vibrationerna från pumpen förstärks och får den att låta högre.


Ofta är det också bra att testa att ställa luftpumpen på något mjukare underlag så som en frigolitbit eller en duk. På så vis dämpar man vibrationerna från pumpen när den är igång och kan hjälpa den att gå lite tystare.


Anslutning av slang och andra tillbehör

Kontrollera alltid att syreslangen du använder är ordentligt ansluten till både luftpumpen och din syresten (eller annan utrustning). Om slangen gått sönder eller inte blivit helt ansluten så kan det skapa extra ljud på grund av att luften kommer ut.

Använder man en backventil är också den bra att se över, så att den inte ligger emot något som skapar vibrationer. Upplever man att den har ett visslande ljud kan det här betyda att den börjar bli gammal och plasten stelnat upp.

Testa att koppla bort backventilen och se om ljuden kvarstår.


Kontrollera membran

Majoriteten av luftpumpar idag har ett så kallat membran. Det liknar en liten cylinder som är gjord i gummi. Den sitter vanligtvis på en mekanisk arm som trycker den in och ut när luftpumpen är igång. Det är denna delen som skapar luften ut genom munstycket från pumpen.


Ibland kan det inträffa att detta gummimembran glider av armen eller slitits ut och gått sönder. Det leder ofta till ett högre oväsen och sämre pumpstyrka från luftpumpen. Man behöver då öppna upp skalet på luftpumpen för att göra en kontroll.

Att ta av skalet påverkar inte pumpens garanti, utan är något som kan vara behövligt om membranen behöver bytas.

Gummimembran till en luftpump räknas som en förbrukningsvara.


Luftpumpar brukar vanligtvis ha ett par skruvar som lossar dess skal i två. Dessa är ofta tillgängliga på undersidan av pumpen.